Mohu Chovat Korela a Andulku společně?

Ptáci patří v Americe k nejrozšířenějším domácím mazlíčkům. Jsou společenské, veselé, poměrně nenáročné na péči a naprosto rozkošné. Zkušení majitelé ptáků mají obvykle své oblíbence, ale pro nováčky je poměrně obtížné rozhodnout se, který druh zvolit. Korela a andulka (zvané také andulky) jsou považovány za nejlepší domácí ptáky pro začátečníky. Přestože mají tito ptáci některé věci společné, nejsou si tak podobní, jak by se mohlo zdát. Koneckonců patří do různých čeledí, i když oba pocházejí ze stejného řádu – papoušků. Pokud tedy potřebujete více informací o těchto nádherných ptácích, je tento článek určen právě vám. Porovnáme korela a andulky a pomůžeme vám rozhodnout, který pták je pro vás ideální. Korela vs. andulka: co je pro vás jako začátečníka vhodné?

korela a andulka spolu

Korela vs. Andulka: obecné informace

Pro začátek by bylo dobré vědět o obou druzích trochu více. Co je to andulka? Je to zkrácený název pro papouška budgerigara – druh papouška pocházejícího z Austrálie. Budulínkům se často říká také andulky, zejména ve Spojených státech. Tito ptáci jsou poměrně malí, obvykle 6 až 8 palců dlouzí včetně ocasu. Jejich opeření udivuje zářivými barvami od nebesky modré po limetkově zelenou. Viz zde Klece pro andulky. happy cockatiel soundsJak vypadá andulka? Korela jsou obecně větší než andulky. Dospělý kakadu měří v průměru 12-13 cm. Kakadu, pravý člen čeledi kakaduovitých, má výrazný chochol, který ptáka nejen roztomile zdobí, ale také odráží jeho citové rozpoložení. Kakadu nejsou tak pestré jako andulky. Jsou většinou šedí s bílými skvrnami na obou křídlech a žlutými skvrnami na obličeji a ocase. Nejvýraznějším znakem jsou však jasně oranžové kruhy kolem uší. Zde si prohlédněte nejlepší klece pro korely.

Chování

Jak korely, tak andulky jsou poměrně aktivní a hravé. Rádi si hrají s hračkami a žvýkají různé věci, které jsou obvykle barevné a visací. Tito ptáci jsou přirozeně zvědaví a šťastní, rádi prozkoumávají svůj domov a své pocity vyjadřují hlasitým křikem, štěbetáním nebo dokonce pištěním. Kakadu jsou obvykle hlasitější a aktivnější než andulky.

Krmné návyky

Oba druhy mají podobné nutriční potřeby. Základem jejich stravy jsou semena a speciální krmivo pro ptáky. Ptáci nesnášejí různé umělé přísady a nadbytek tuku v krmivu, proto buďte velmi opatrní při výběru krmiva pro ptáky z obchodu. Kakadu a andulky milují pamlsky, takže je můžete občas krmit celozrnnými sušenkami, chlebem nebo těstovinami.

Komunikační dovednosti

Oba druhy jsou schopny napodobit lidskou řeč. Obecně platí, že nejvíce mluví samci, ale některé samice mají nečekaný talent štěbetat podobně jako lidé. Korely jsou také považováni za lepší společníky pro lidi. Jsou přátelštější a snadněji se dají ochočit. Korely mohou být velmi láskyplní a rádi se nechávají hladit svými lidskými přáteli. Andulka takoví nejsou, dávají přednost společnosti svých soukmenovců. Můžete je však naučit sedět na prstu nebo na rameni, a pokud je pustíte z klece, budou vás ochotně následovat, kamkoli půjdete.

can budgies talk in english

Bydlení

Korela jsou asi dvakrát větší než andulky, takže přirozeně potřebují větší klece. Ať už se jedná o andulku nebo ptáčka, klec by měla být dostatečně velká, aby mohl pták volně roztáhnout křídla. A klec pro korely musí měřit alespoň 24 cm na výšku, šířku a hloubku, ale samozřejmě čím větší, tím lepší. Andulka může žít v kleci, která měří na každé straně alespoň 18 palců. Mříže by měly být dostatečně blízko u sebe, aby mezi ně pták nemohl vklínit hlavu. Nezapomeňte klec vybavit hrazdami, houpačkami, zrcadly a chrastítky – ptáci je milují! Skvělý klec pro korely klec je ta, kde pták může roztáhnout křídla a létat, a ne sedět celý den na bidýlku. Hračky a zábava jsou důležité, ale dostatek prostoru je to, co vašeho opeřeného přítele opravdu potěší.

Společenský život

can budgies and cockatiels live togetherMohou andulky a korela žít společně? Korela a andulky spolu obvykle vycházejí docela dobře. Navzdory své menší velikosti však mohou být andulky někdy poměrně agresivní vůči kokrháčům, kteří jsou obecně o něco mírnější. Vše však závisí na osobnosti daného ptáka. Pokud jsou ptáci na sebe řádně zvyklí, mají docela dobrou šanci žít v míru. Je sockatiel vhodným domácím mazlíčkem? Pokud hledáte společníka pro sebe, je lepší volbou kakadu. Jakmile se naučíte kakadu ručně ochočit, stane se tento pták vaším nejlepším přítelem. Kohouti ocení lidskou společnost, a pokud se k nim budete chovat s láskou a něhou, rádi se s vámi sblíží.

Jsou korely vhodným domácím mazlíčkem pro začátečníky? Rozhodně ano! Jsou andulky dobrými domácími mazlíčky? cockatiel birds as petsBudulínci jsou obecně samostatnější a dávají přednost společnosti jiných zvířat před svými majiteli. Není snadné je zkrotit. Ale bude velmi zábavné sledovat jejich hru a povídání. Jak dlouho žijí andulky? Kohouti se dožívají v průměru 16 až 25 let. Jak dlouho žijí andulky v zajetí? Protože jsou andulky menší než kakadu, mají kratší průměrnou délku života – asi 10-15 let.

Jací jsou nejlepší ptáci pro děti?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Budulínci jsou menší, a proto je méně pravděpodobné, že při nesprávné nebo nešikovné manipulaci poraní dítě. Kočkodani mohou bolestivě kousat, proto by si s nimi neměly hrát malé děti. Na druhou stranu se kakadu může stát věrným společníkem starších dětí. Mají také tendenci žít déle než andulky. Pokud kakadu neonemocní nebo se nestane obětí smrtelné nehody, je nepravděpodobné, že by dětství bylo traumatizováno smrtí milovaného ptáka

Závěr

Jak vidíte, kakadu a papoušci mají mnoho společného, ale přesto se od sebe liší. Myslíme si, že oba druhy jsou skvělé, takže volba závisí na vašich očekáváních. Pokud chcete věrného společníka, měli byste si vygooglit „cockatiels near me“. Pokud dáváte přednost menším ptákům, se kterými je zábava si hrát, měli byste se podívat, kde koupit andulky. Ať už si vyberete jakéhokoli ptáka, ujistěte se, že mu věnujete lásku a péči, a on se vám odvděčí tím, že vám rozzáří dny veselou náladou.

Video: Budgie a budgerigar, jak spolu komunikují

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

GermanFrenchUSA